Maten

Maten är vår stolthet här på Blidingsholm

Kocken lagar det småländska kökets delikatesser från grunden och smaksätter med örter från egen kryddträdgård. Menyn bestäms av säsong och av gårdens egna råvaror eller närproducerat. Lokalt vilt och egen fångad fisk är naturliga inslag. Älg, rådjur, vildsvin, gös, gädda… I vår timrade restaurang bjuder vi våra konferensgäster till bords. Väggarna pryds av några av gårdens jakttroféer.

Den som är intresserad kan i brasans sken även få ta del av någon liten jakthistoria. Eller andra historier från gården, både från nutid och dåtid.

Egna råvaror, eget vilt, gamla släktrecept – allt från grunden

Maten är en hjärtesak för oss. Med stort intresse och inspiration från gamla recept som förvaltats i familjen sedan 1800-talet, kan vi stolt säga att vårt kök vilar på genuin småländsk grund. Säsongens råvaror styr menyn.

Målet för oss är att låta de riktigt genuina, traditionella smakerna överraska i fräsch modern tappning och stilfullt presenterat. Att njuta av det småländska köket, ska vara en upplevelse för alla sinnen och ge dig härliga minnen att ta med hem. Oftast har vi eget vilt, egen fisk, egna bär, svamp och kryddor i allt vi lagar. Grönsakerna är i största mån närproducerade hos våra duktiga grannar.

Meny efter säsong

På så vis kan vi alltid erbjuda närodlade råvaror av högsta kvalitet.

Kärlek & råvaror – vårt vinnande recept

Det viktigaste när vi på Blidingsholm lagar mat till våra gäster, är att laga mat med både kärlek och goda råvaror. De bästa råvarorna är förstås de färskaste och bästa som säsongen bjuder. Därför finns ingen permanent meny. För om kocken har färsk gös för dagen, eller älg, eller primörer från traktens odlare. Då avgör det vilka rätter som ska få hamna på din tallrik.

Självklart står vi stadigt förankrade i våra småländska gårdstraditioner. Minst fyra generationer skickliga matlagare har lämnat sitt genuina bidrag till Blidingsholms kök. Husets äppelkaka, Astrids isterband, Smedens kroppkakor och inte minst fru Almas ostkaka, är sådant du ofta finner på vårt bord, vid sidan om de lokala viltet, bären och svampen. När du bokar din vistelse hos oss, tar vi gärna en diskussion om säsongens möjligheter.